FAQ - Institutionscykler & Cykelbaner

"Cykelbaner til institutionscykler, gokarts, løbehjul og Moon-cars kan også specialfremstilles. Eksempelvis kan kørebanen laves af stenmel, asfalt, fliser eller Poly Play (EPDM gummi belægning) og der kan selvfølgelig tilkøbes elementer, så som benzinstation, bro og tunnelhus."

FAQ – Institutionscykler & Cykelbaner

Cyklerne på banen kører rundt, rundt, rundt…

Cykelbaner og opstregningsbaner, samt opstregningspil er supersjove og det er begrænset, hvad de fylder. Opstregningsspil og cykelbaner har flere funktioner: De er altid klar til leg, når der er frikvarter, men også i timerne kan spil og baner benyttes til lærerig leg. Giv børnene mulighed for masser af aktiviteter i pauserne og lad dem lære gennem legene. Skridt for skridt, spring for spring!

Man kan ved hjælp af DecoMark (Opstregninger) både lave cykelbane (til moon-cars og andre institutionscykler), håndboldbane, fodboldbane, samt alverdens sjove spil. Du kan få lavet lige netop den opstregning, som dækker jeres behov og budget! Der er uendelige muligheder og det er kun fantasien der sætter grænser!

Cykelbaner til institutionscykler, go-carts, løbehjul og Moon-cars kan også specialfremstilles. Eksempelvis kan kørebanen laves af stenmel, asfalt, fliser eller Poly Play (EPDM gummi belægning) og der kan selvfølgelig tilkøbes elementer, så som benzinstation, bro og tunnelhus til cykelbanerne.

I får elitecyklister på legepladsen gennem træning og leg! Der findes meget forskelligt tilbehør, som ikke kun er sjov på legepladsen, men som også giver god daglig læring! Kombinering af læring og leg, kan vi vist kun blive enige om er en god idé, ikke sandt?

Lille dreng kører med cykel over bro

1. Hvad er fordelene ved, at lære børn, at cykle?

Der er mange fordele for barnet både nu og på længere sigt. Sanser, motorikken, koordination, krydskoordination, kondi og meget andet bliver trænet ved cykling og de forskellige cykellege. Læs mere herom på vores indlæg: Leg, læring & trafiksikkerhed

2. Hvor meget plads kræver en cykelbane på legepladsen/i skolegården?

Der er ikke noget bestemt mål, som vi går efter. Vores sælgere kan i samspil med jer udforme lige den legeplads/cykelbane I drømmer om. Ingen legeplads er for lille, ingen drøm er for stor! Ring endelig til os og så skal vi gerne se på, hvad der er mest hensigtsmæssig for jer og jeres drømmelegeplads.

3. Hvilke materialer laves cykelbanerne/opstregninger af?

Opstregninger er en smart løsning ved ændringer og fornyelse af legepladsen. Det kan være en farverig overflade, en cykelbane eller noget helt andet, som kan indbyde til ny læring gennem leg. Det opfordre børnene til aktiv læring samtidig med mange timer af sjov og ballade.

Spillene kan tilpasses efter jeres behov og designes på lige den måde I ønsker. Det kan varieres fra stave temaer til matematiske temaer og alt det dertil hørende. I opstregningerne skal det nævnes, at der fokuseres på friktion.

Det indeholder ingen miljøskadelige stoffer, hverken materialet, påføringsmetoden eller fjernelsen af mønstret. Det hele er organisk og indeholder derfor ikke bly eller andre tungmetaller, som skader miljøet.

Opstregning - Cykelbane

Opstregninger er derfor:
 • Lærerige, da de styrker barnets motoriske udvikling, barnets stave egenskaber og matematik egenskaber, alt efter ønskede motiv.
 • Skridsikre, grundet den høje friktion, da sikkerhed altid bør sættes i højsædet.
 • Miljøvenlige, da de ikke skader miljøet, hverken materialet, påføringen eller fjernelsen, påvirker miljøet.
4. Hvordan laves en cykelbane?

I ringer, vi bringer!
Det hele starter selvsagt med en opringning til Nikostine, som sætter dig i kontakt med en af vores dygtige salgskonsulenter, som hjælper dig/jer med at finde en passende cykelbane/opstregning, der dækker alle ønsker, så skal man derefter have gjort sin legeplads klar til opstregningerne.

Legepladsen skal være ”ren”, altså uden grus, småsten, sand osv. Hvis gården er meget brugt kan man købe reparations-asfalt og få ny overflade, så det får ordentlig grobund til når mønstret skal sættes på. Vi kan selvfølgelig også hjælpe med istandsættelse af jeres underlag, så I ikke selv skal spekulere på noget. En af vores konsulenter kommer gerne ud og ser sagen an, for at finde den mest hensigtsmæssige løsning for lige netop jer.

Så er legepladsen er klar til den nye opstregning

Montører kommer ud og varmer/fjerner fugten fra området ved hjælp af en gasbrænder og ”sprøjter” primer ud på området efter opmålingen, hvortil opstregningen lægges på. Mønstret bliver lavet, som en form for klistermærke (uden klister, da man lægger primeren på underlaget, forinden mønstret), kaldet præmarkering, altså en markering der er ”printet” ud, som nu blot skal lægges på overfladen og sættes fast.

Den kommer så i det antal dele, der er nemmest for montørerne, at arbejde med. Og så skal det bare brændes fast ved hjælp af en gasbrænder, så det smelter i et med overfladen. Til slut lægges der nogle ”glaskorn” på, som brændes op med gasbrænderen igen, så det klæber til mønstret. Grunden til disse glaskorn er simpelthen, at det hjælper friktionen, altså modvirker udskridninger, når man træder på det.

5. Hvilke figurer kan man få, hvis man vælger opstregning?

Man kan få mange og jeg mener, virkelig mange forskellige opstregninger!
Der er et hav af valgmuligheder hos Nikostine – og I kan man få stort set det I går og drømmer om! I samspil med vores salgskonsulenter, kan I udforme lige det spil eller den cykelbane, som I altid har ønsket jer. Ludo, Dartskive, Hinkerude, en cykelbane med skilte, hajtænder, lastbiler osv., alt til leg og læring og der er ingen undtagelser!

Ring endelig og spørg ind til lige netop jeres idé og så er vi klar til, at hjælpe jer videre!

Ludo - Opstregning
3-armet hinkerude
Opstregning alfabet
Opstregning Farverige fødder
Opstregning Dart
Opstregning kompas
Opstregning Raket, hinkerude 1-10
Opstregning Ostespil, cirkel sort, hvid
Opstregning Ostespil, firkant, farver
Opstregning Ostespil firkant, sort,hvid
Opstregning Pote aftryk
Opstregning - Vokaler & konsonanter
Opstregning regnorm 1-20
Opstregning - Skakfelter
Opstregning slange 1-15
Opstregning - Slange og stige
Opstregning Snegl, hinkerude 1-10
Opstregning Twister
Opstregning - 1-100
Opstregning - Tastatur
6. Er der en mening med, at man som institution skal gå ind for cykellege/cykeltræning?

Man kan på legepladsen i daginstitutioner faktisk hjælpe børnene videre, så cykelsikkerheden er i top, når de selv en dag bliver sluppet løs på den tohjulede og andre køreredskaber for børn (skateboard, rulleskøjter osv.).

Her har cyklistforbundet lavet mange gode cykellege, som træner barnets cykelsikkerhed! Og det er lege for børn fra to års alderen og videre op efter. Jo tidligere børnene kommer op på den tohjulede, jo bedre. Børn bliver mere opmærksom på potentielle farer i takt med alderen stiger, så jo før, jo bedre. Kommer man for sent igang – kan det hurtigt virke farligt og usikkert for barnet.

Cykellege er gode for børnene, da børnene lærer imens de leger. Jo mere forskelligt de skal lave på cyklen, jo bedre færdigheder får de med sig, som de kan have glæde af resten af livet. Cyklistforbundet har lavet 20 gode cykellege til træning af sin cykelsikkerhed! Barnets cykelsikkerhed er forældrenes ansvar, men nu vi alligevel har muligheden, hvorfor så ikke give dem muligheden med fra institutionerne.

7. Hvilke lege kan man benytte sig af for, at ende med en sikker trafikant?

Her bør det nævnes forinden, at det kun er fantasien, der sætter grænser og husk, det hele handler om, hvordan din egen attitude er, inden spillet skal i gang. Sætter man i gang med glæde, kraft og begejstring, så følger de fleste unger trop.

Cyklistforbundet har lavet 20 lege og her er et par eksempler:
 1. Fange sæbebobler
  • Antal børn: Få, som mange
  • Alder: Fra 2 år
  • Antal voksne: Min. 1
  • Rekvisitter: Sæbebobler og godt humør
  • Område: Legeplads (Asfalt eller grusbane)
  • Legen: Sæbeboblerne svæver rundt og nu skal børnene fange så mange som muligt
 2. Myldrecykling
  • Antal børn: Få, som mange
  • Alder: Fra 2 år
  • Antal voksne: Min. 1
  • Rekvisitter: Kegler, aktivitetsringe, spande, kridt, alt hvad du tænker
  • Område: Legeplads (Asfalt, grusbane eller skovsti)
  • Legen: Lav en forhindringsbane for børnene på cykel – Eks. Hold stille i ringen, brems ned, stig af og koordinering. Mulighederne er uendelige.
 3. Rødt lys – STOP!
  • Antal børn: Min. 6
  • Alder: Fra 3 år
  • Antal voksne: Min. 1
  • Rekvisitter: Rød spand, aktivitetsring eller lignende
  • Område: Legeplads (Asfalt eller grusbane)
  • Legen: Tegner to parallelle linjer (15 meter i mellem). Her foregår legen. Børnene bag den ene og den voksne bag den anden. Der råbes: ”KØR!”. Og pludselig siger den voksne: ”1-2-3 Rødt lys – STOP!”. Så skal den voksne vende sig og børnene skal holde helt stille, hvis ikke er det tilbage til start, indtil den første når helt op til den voksne.
 4. Cykelstopdans
  • Antal børn: Min. 2
  • Alder: Fra 4 år
  • Antal voksne: Min. 1
  • Rekvisitter: Aktivitetsringe (eller kridt) og en tromme
  • Område: Legeplads (Asfalt eller grusbane)
  • Legen: Ringene ligges (tegnes) adspredt fra hinanden. Den voksne spiller tromme, hvortil han/hun råber: ”næste gang musikken stopper, skal I…”
 5. Kongens efterfølger
  • Antal børn: Min. 1
  • Alder: Fra 5 år
  • Antal voksne: Min. 1
  • Rekvisitter: En voksencykel ud over børnenes
  • Område: Legeplads (Asfalt, grusbane eller skovsti)
  • Legen: Den voksne kører forrest, som kongen. Børnene skal følge efter og gøre hvad den voksne gør og være efterfølger.

Der findes mange flere ideer til lege og det kan du se på Cyklistforbundets hjemmeside.

8. Hvilke køretøjer kan man bruge på banerne?

Alle mulige varianter! På vores baner er der muligheder for alle! Det er kun fantasien der sætter grænser! Vi har mange forskellige varianter, som alle ville kunne bruges på cykelbanerne!

Moon-Cars og Institutionscykler går man aldrig galt i byen med. Såvel børn, som voksne elsker det! Bestemt, når man samtidig skal igennem udfordringer og derfor udfordre sig selv. Moon-Cars er en klassiker og det vil den altid være. Den har eksisteret i mange år og går aldrig af mode. Moon-Car go-karten er kommet for, at blive og findes i et hav af varianter og kan bruges af store og små, og har alverdens i tilbehør:

Moon-car 3-7 år
Moon-car Gokart fra 5 år
Moon-car Gokart Twin fra 5 år
Moon-car 4-10 år
Moon-car fra 10 år
Anhænger - Dobbeltsæde
Stridsvogn
Sulky anhænger
Trolley anhænger
Dumper med tiplad
Tipvogn
Personanhænger
Vandvogn

Den giver god træning af koordination og krydskoordinationen. Den træner muskler og begge hjernehalvdele. Den er altså ikke kun sund motion, men også “hjerneføde” alt i mens de “bare” leger. Hvorfor ikke kombinere sjov leg med god læring?

”Whoever invented the bicycle,
Deserves the thanks of humanity”
– Lord Charles Bereford
Skulle I stadigt være i tvivl om, hvad der er mest hensigtsmæssigt for børnene i jeres institution, så er I mere end velkommen til, at ringe til os.Kontakt os på ✆ 86 60 37 20
…eller smid en kommentar, så vender vi tilbage hurtigst muligt!

Nikostine Pigens Logo

Skrevet af Praktikant, Trine Østergaard Jansen.

Praktikant

Leave a Reply