Rustfrit Stål vs. Galvaniseret Stål

Hvad er det nu lige forskellen er på Rustfrit stål, Galvaniseret stål og Pulverlakeret stål?

Rustfrit Stål vs. Galvaniseret Stål

En lille guide til stål…

Hvad er det nu lige forskellen er på Rustfrit stål, Galvaniseret stål og Pulverlakeret stål?

Mange af Nikostines legeredskaber bliver lavet i næsten 100% vedligeholdelses frie materialer. De går ofte under fælles betegnelsen “Legeredskaber i stål” – men der findes flere forskellige typer stål – og hvad er det så lige forskellen er på dem?

Hvad er stål?
Vi kan lige starte med at fortælle dig om stål, hvis ikke du er helt med på hvad det er og hvordan det laves. Det er beskrevet flot på Wikipedia

“Stål er en legering af jern med andre grundstoffer, primært kulstof (karbon), som bruges i byggeri og mange andre anvendelser, på grund af dens høje træk-styrke og lave pris. Ståls grundmetal er jern som kan antage to forskellige krystalstrukturer (allotrope former), kubisk rumcentreret og kubisk fladecentreret, alt efter dets temperatur. Det er sammenspillet mellem disse allotroper og legeringsgrundstofferne, primært kulstof, der giver stål og støbejern deres mange unikke egenskaber. I den kubisk rumcentrerede struktur er der et jern-atom i midten af hver kube, og i den kubisk fladecentrerede struktur er der et jern-atom i midten af hver af kubens seks sider. Kulstof og andre grundstoffer hærder jernet så man undgår de forskydninger, der ellers let kan ske i jern-atomernes krystalstruktur”.

Rutsjebane af rustfrit stål

Rustfrit Stål

Rustfrit stål – den blanke type – indeholder mindst 12% chrom og kombineres ofte med andre legeringsgrundstoffer, så som nikkel, molybdæn, kulstof, kvælstof, mangan, silicium, titan, for at modstå korrosion. (Korrosion giver rust).

Chromindholdet bevirker at de forskellige typer stål danner en meget tynd passiverende oxidfilm, som gør at stålet har en god bestandighed i et neutralt iltholdigt miljø. Derimod er de fleste rustfri ståltyper, ikke bestandige overfor syre og havvand.

Armgang med barer af rustfrit stål
Rutsjebane af rustfrit stål

Du kender rustfrit stål fra de spejlblanke rutsjebaner og stålrørene i armgangs-stativet på legepladsen. Rustfrit stål på legeredskaber er for det meste helt glat på overfladen, så det er behageligt at røre ved, hvis man går armgang og så det ikke skaber friktion (varme) under rutsjeturen. Brændmærker på rumpen er jo ikke sjove…

✔ Nogle rustfri ståltyper er magnetiske (f.eks. ferritiske) mens andre er umagnetiske (f.eks. austenitiske).

✔ Korrosions-afvisende stål forkortes CRES (corrosion-resistant steels).

Galvaniseret Stål

Galvaniseret stål – den grove type – er en behandling af jern eller stål, som gør metallet ekstra hårdfør og vedligeholdelsesfrit. Der findes varmgalvanisering og elektrogalvanisering. Nikostines legeredskaber er alle varmgalvaniserede.

Når man laver galvaniseret stål, så dypper man metallet i et smeltet zink bad, så det får en zinkbelægning udenpå. Zinken har en temperatur på 460⁰ C. Her sker så en kemiske proces, hvor zinken på sin vis “ruster” og herefter danner zinkoxid, som beskytter stål og jern, imod fremmede elementer, som ellers ville få det til at ruste. Oftest bruges varmgalvanisering til produkter der bliver anvendt i udemiljøer. Varmgalvanisering udføres ret billigt og det er heller ikke dyrt at vedligeholde – da det nærmest er vedligeholdelsesfrit. Det varmgalvaniserede produkt er miljøvenligt.

Gyngestativ af galvaniseret stål
Pannabane mål af galvaniseret stål

Du kender galvaniseret stål fra eksempelvis lygtepæle og indkøbsvognenes skur. Teksturen er ret grov på overfladen og ville ikke være sjov at rutsje ned af. Det galvaniserede stål bruges hos Nikostine, til vores gyngestativer af stål, karruseller, fodboldmål og bander til multibaner eller pannabaner, flere forskellige klatrestativer, samt kolbøttestativer i stål, til rammen. (selve røret man laver kolbøtter omkring, er af rustfrit stål).

✔ Galvaniseret stål bruges ofte til lygtepæle, autoværn og gyngestativer.

✔ Varmgalvaniseret stål er næsten 100% vedligeholdelsesfrit.

Pulverlakeret Stål

Pulverlakeret stål – den farverige type – er en ekstra behandling af det varmgalvaniserede stål. Pulvermaling bliver sprøjtet på malefladen i pulverform og opvarmes i en ovn – indtil materialet smelter og flyder sammen. Metoden benyttes ofte på metaloverflader som eksempelvis hårde hvidevarer, skilte og cykler.

Pulverlakering giver en ensartet og slagfast overflade, som er ekstra modstandsdygtig overfor ridser. Det er den optimale overfladebeskyttelse på produkter, som dagligt udsættes for vind og vejr og så er det miljøvenligt.

Mooncar med pulverlakeret stål
Vippedyr med pulverlakerede stålhåndtag.

Du kender pulverlakeret stål fra den sjove og ikoniske go-kart Moon-Car, men metoden bruges også på nogle af Nikostines legeredskaber. Eksempelvis på Swing King fugleredegyngen‘s ramme og til fjedrene på alle vores vippedyr, samt mange andre steder.

✔ Pulverlakering sikrer metallet en lang levetid.

✔ Pulverlakering er tørstof behandling – uden flygtige tilsætningsstoffer.


Nikostine Pigens Logo

Ønsker du mere information?

Ring til Nikostine på 86 60 37 20

Nikostine.dk

Hos Nikostine handler det om én ting - tilfredse kunder. Så når du handler med os, kan du altid regne med, vi gør, hvad der står i vores magt, for at du får den bedste oplevelse og løsning.

5 comments so far

FAQ om gynger hos Nikostine »Posted on 6:49 am - apr 3, 2017

[…] Galvaniseret stål er et meget “taknemmeligt” materiale, at arbejde med. Det er vedligeholdelsesfrit, men kan hvis ønskes rengøres meget nemt og meget simpelt. […]

Nyt Træningsudstyr til SOSU Skolen i Esbjerg »Posted on 1:45 pm - jul 13, 2017

[…] er lavet i rustfrit stål og behøver nærmest ingen vedligeholdelse. Stålkonstruktionerne er komplet varmgalvaniseret og er yderst vejrbestandige og der ydes 10 års garanti på samtlige stålrør og svejsninger (mod […]

Vagn GjernPosted on 5:48 pm - apr 15, 2019

Hej er det normalt at en galvaniseret trailer er plettet og skjoldet i hærdningstiden op til 3 år vh Vagn

MikePosted on 12:03 pm - sep 5, 2020

Super god vejledning. Synes også det er værd at nævne at varmgalvanisering er langt bedre end elektrogalvanisering.

Yderligere har varmgalvaniseret stål den fordel at det er kønt i naturen, da det ikke er blankt som rustfrit.

Leave a Reply