Særlige behov

Hos Nikostine er vi meget opmærksomme på, at alle børn er forskellige og har forskellige behov. Nogle børn er født med ekstra udfordringer eller handicaps, andre har brug for hjælp til fordybelse og koncentration eller er særligt sensitive.

Vi tilbyder produkter, special designede møbler og legepladsprodukter til børn med forskellige særlige behov.

AF FORSKELLIGE FORMER FOR SENSITIVITET KAN DER BL.A. VÆRE TALE OM FØLGENDE:

Det sociale – påvirkes af andre

Det følelsesmæssige – stærke følelser

Det temperamentsfulde – robust og sårbar

Det fysiske – berøring, lys, lyd, sult, søvn

Det filosofiske – mange spørgsmål

 • Det sociale og følelsesmæssige barn

  Det kan være svært at række ud, hvis barnet har udfordringer med at aflæse andre børn. Der er en masse tanker og følelser i spil, og angsten for social eksklusion er til stede. Ved at give barnet flere pauser, kan barnet herefter tilføje mere ind i fællesskabet.

  Pausen kan bestå af et besøg i vores hængekøjehuler hvor roen og freden findes måske med en tangel i hånden. For at skabe ro og et åndehul i barnets hverdag, kan vi også tilbyde vægttæpper/kugletæpper/støtter i forskellige vægtklasser og designs.

 • Det temperamentsfulde barn

  Intense følelser og temperament. Vrede og glæde. Behov og grænser. Alt dette kan være svært at navigere i som barn, men er der tale om et barn med særlige behov, kan dette virke uoverskueligt at navigere i.

  De daglige ting opleves og mærkes stærkere, og er der tale om overstimulering, kan dette resultere i afmagt og frustration. For at undgå stress og udmattelse kan vi tilbyde høreværn eller vores forskellige fidgets, som virker afstressende.

  Sociale regler kan være svære at forholde sig til, hvis man er særlig sensitiv og har temperament. Ikke desto mindre er behovet for tryghed og tilknytning alt afgørende, for at kunne klare udfordringer og berolige nervesystemet.

 • Det fysiske og filosofiske

  At være sensitiv for lys, lyd og berøring i en institution er en udfordring for barnet. Barnet kan nemt blive træt og udmattet af indtryk, og derfor kan alenetid være en mulighed for at genoplade og få ny energi. Igen vil vi anbefale vores hængekøjehuler, som kan give den nødvendige pause, og derved undgå at barnet blot følger med på sidelinjen i andre børns leg.

  Hvis barnet foretrækker rolig leg, eller at være i små grupper kan vi anbefale vores kinetic sand eller vores sanselegetøj med sensoriske væsker. Legetøj som kan virke beroligende og terapeutisk også i små grupper. Hvis barnet har mange spørgsmål – ikke kan overskue dagens rutiner og aktiviteter kan vores piktogrammer og time timere give struktur i hverdagen og ro i hovedet.

 • ADHD

  Institutionslivet kan være en stor udfordring for børn med ADHD. Overblik, struktur og planlægning er svært. Indlæringsvanskeligheder og sociale problemer kan være til stede. Der kan ofte være tale om flere konflikter og vanskelig adfærd.

  Til børn i alle aldre kan vi anbefale Fat Brain legetøj, som både kan virke sansestimulerende og beroligende, også hvis der er tale om koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder.

  Er der tale om hyperaktivitet, hvor barnet er ukoncentreret og forstyrrende, kan vi igen anbefale vores forskellige vægttæpper, siddepude, fodgynge eller vippebræt til fødder. Vores whisperphone er også en mulighed da de lukker baggrundsstøj ude, og der kan skabes en pause og ro i hovedet.

  Trækker barnet sig fra flokken og ønsker fordybelse, vil vi foreslå vores legetøj Plus Plus i mange forskellige varianter. Her er der ikke tale om rigtig eller forkert, og der kan derfor findes ro.

 • Autisme

  Problemer med socialt samvær, kommunikationsvanskeligheder og svært ved at forstå egne og andres behov. Svækket empati, mangel på indsigt og forståelse er også udfordringer, der kan være til stede. Der kan være tale om forskellige behov for støtte i dagligdagen, og måske udvikles én rutine eller et ritual, der kan genskabe roen og balancen. Dette kan være nødvendigt, for at få verden til at give mening.

  Hos Nikostine kan vi tilbyde forskellige produkter, som kan stimulere og berolige. Vi kan anbefale vores Rubens dukker, som kan blive den fortrolige ven, der altid lytter og forstår. Vores læringsspil der både kan købes som lydbog eller som almindelig spil eller hvis koncentrationen skal styrkes, kan vi anbefale vores fidgets spinnere og tangles.

  Vi kan også tilbyde mange forskellige slags bolde: Terapibolde, sanseboldsæt eller koncentrationsbolde. Hvis barnet har brug for at trække sig, har vi vores flotte væghængte aktivitetstavler, der både kan stimulere, flytte fokus og styrke koncentrationen.

 • Udendørs aktiviteter

  Fysisk udfoldelse er sundt. Udenfor har Nikostine forskellige aktiviteter der passer på alder og motoriske niveau. Derfor er det vigtigt at finde en fysisk udfoldelse, der skaber interesse samt finde et niveau der passer. Jo bedre barnet kan udfolde sig fysisk, desto mere energi kan der bruges på andre udfordringer.

  Udenfor fylder støj, lyde og andre børn ikke så meget som indenfor, og barnet har mulighed for en bedre koncentration, og skabe overskud til at tage imod beskeder eller være social. For at styrke barnets balance, styrke, koordination og udholdenhed har vi forskellige løsninger.

  Vi sælger alt fra parkourbaner/miniparkour, handicap venlige gynger i forskellige udgaver, visuel stimulerende musikinstrumenter lavet som blomster og handicap venlige cykler.

  For at give barnet et bedre overblik, og sætte hverdagens aktiviteter i skema kan nedenstående strategi benyttes - kombineret med vores piktogrammer og time timere:

  DE 9 MAGISKE H'ER:

  1. Hvad skal jeg lave? (mål)
  2. Hvorfor skal jeg lave det? (mening)
  3. Hvordan skal jeg lave det? (metode)
  4. Hvor meget skal jeg lave? (mængde)
  5. Hvor længe skal jeg lave det? (tidshorisont)
  6. Hvornår skal jeg lave det? (tidspunkt)
  7. Hvor skal jeg lave det? (sted)
  8. Hvem skal jeg lave det sammen med? (personer)
  9. Hvad skal jeg bagefter?

  Derved undgås den følelsesmæssige rutsjebane, og struktur, tryghed og ro opnås.Inspiration